Kabaklı Sulama Göleti’nde kuraklık alarmı: ‘Kuşları kaybederiz’
Kabaklı Sulama Göleti’nde Su Seviyesi Düştü: Biyoçeşitlilik Tehlikede
Dicle Üniversitesi kampüs alanında yer alan Kabaklı Sulama Göleti, 150’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Ancak kış mevsiminin kurak geçmesi nedeniyle su seviyesi büyük ölçüde azalmış durumda.
Biyoçeşitlilik ve Çevre Koruma Uzmanı Prof. Dr. Kılıç, gölette yüzde 50’ye varan bir su kaybının yaşandığını belirterek, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kuraklık tehlikesi olduğunu vurguladı. Kılıç, özellikle Diyarbakır’da pek çok su kaynağının kuruduğunu ve Kabaklı Göleti’nin de su miktarında önemli bir azalma olduğunu ifade etti. Kabaklı Göleti’nin barındırdığı pek çok kuş türünü etkilediğini söyleyen Kılıç, bu türlerin beslenme, barınma, üreme ve göç aktivitelerini gerçekleştirdiği önemli bir nokta olduğunu aktardı. Prof. Dr. Kılıç, göletin birçok tür için hayati öneme sahip olduğunu ve burayı ‘Dicle Üniversitesi’nin kuş cenneti’ olarak adlandırdıklarını belirtti.
‘Dicle Nehri’nden Su Takviyesi Yapılmalı’
Ahmet Kılıç, Kabaklı Göleti’nin Dicle Nehri’nden su alarak kurtarılabileceğini dile getirdi. Dicle Nehri’nden gölete su taşınması için mevcut bir sistemin olduğunu belirten Kılıç, bu sistemin devreye sokularak göletin kurtarılması gerektiğini söyledi. Göletin su azlığına dikkat çeken Kılıç, Dicle Nehri’nden su takviyesinin zorunlu olduğunu vurgulayarak, çevredeki su kaynaklarının kuruması nedeniyle bu tür müdahalelerin hayati önem taşıdığını aktardı. Ayrıca illegal avcılık konusunda da uyarılarda bulunan Kılıç, Dicle Üniversitesi ve diğer kurumların Kabaklı Göleti’ne destek vererek türlerin korunmasına yardımcı olması gerektiğini ifade etti.
(DEMİRÖREN HABER AJANSI)