Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nda Türkiye ekonomisi için büyüme tahmini

EBRD Türkiye Ekonomik Büyüme Tahminlerini Açıkladı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,8, gelecek yıl ise yüzde 3,5 büyüyeceğini öngördü.

EBRD, bugün başlayan Yıllık Toplantıları kapsamında faaliyet gösterdiği ülkeleri kapsayan Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunu yayımladı.

Buna göre, Banka, bölgesel ekonomik büyüme tahminini Şubat 2025’teki öngörüsüne göre yüzde 0,2 düşürerek yüzde 3’e revize etti. Söz konusu değişiklikte, küresel ekonomik ve ticaret belirsizlikleri, zayıf dış talep ve gümrük tarifelerindeki artışların ülke ekonomilerinde yaratabileceği dolaylı etkiler belirleyici oldu.

EBRD, faaliyet gösterdiği ülkelerdeki ekonomik büyümenin 2026’da ise yüzde 3,4 seviyesine yükseleceğini tahmin etti.

Banka, Türkiye ekonomisine yönelik büyüme öngörüsünü de yüzde 0,2 aşağı yönlü revize ederek yüzde 2,8’e çekti.

Türkiye’de daha sıkı para politikasının iç talepte baskı oluşturabileceği ve küresel ticaret politikalarından kaynaklanan belirsizliğin dış talebi zayıflatabileceğine yönelik beklentiler, ülke ekonomisine ilişkin büyüme tahmininde etkili oldu.

EBRD Türkiye ekonomisinin dış pozisyonundaki iyileşmeye dikkati çekerken, ekonomik büyümenin 2026’da yüzde 3,5 seviyesine döneceğini öngördü.

EBRD Bölgesel Başekonomisti Rafik Selim, Türkiye ekonomisinde büyüme ve enflasyon öngörülerine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, şubattaki son tahminlerine kıyasla, enflasyondaki düşüş patikasının biraz daha yavaş ve uzun olmasını beklediklerini belirtti.

Türk lirasında son dönemde yaşanan değer kaybı nedeniyle fiyatlar üzerinde geçişkenlik etkisi olabileceğini söyleyen Selim, “Ekonomi yönetiminin dezenflasyon patikasını sürdürme kararlılığına olan güvenimizi koruyoruz ve 22 Mayıs’ta açıklanacak bir sonraki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyon raporunu bekliyoruz.” dedi.

Selim, Türkiye’de para politikasının daha yüksek politika faizi ve sıkı makro ihtiyati tedbirler yoluyla daha uzun süre sıkı kalmasını öngördüklerini belirterek, şunları kaydetti:

“TCMB’nin sıkı parasal duruşu sürdürme ve politika araçlarını çeşitlendirme yönündeki kararlılığını memnuniyetle karşılıyoruz. Son haftalarda kredi büyümesini yönetmek, Türk lirasını desteklemek ve rezervleri yeniden inşa etmek için makro ihtiyati politikaların uygulandığını gördük. Para Politikası Kurulu’nun bir sonraki toplantısının yapılacağı 19 Haziran’a daha beş hafta var ve bu noktada (faize ilişkin) alınacak karar önümüzdeki birkaç hafta içinde yaşanacak gelişmelere bağlı olacaktır.”

EBRD’nin Türkiye’de 22 milyar avronun üzerinde yatırımı bulunuyor.

(AA)

Related Posts

Enflasyon beklentilerin altında kaldı: Malezya’da keyifler yerinde

Mayıs 2025 verilerine göre Malezya’da yıllık enflasyon oranı yüzde 1,2 olarak gerçekleşti. Bu oran, piyasa beklentisi olan yüzde 1,4’ün altında kalırken, Şubat 2021’den bu yana görülen en düşük seviye oldu. Tüketici fiyatlarındaki bu olumlu gelişmede …

Akaryakıta dev indirim geliyor

Güne 78 dolarla başlayan Brent petrol, İran’ın ABD’ye yönelik ‘ölçülü’ yanıtının ardından 70 dolara kadar geriledi. Son bir haftada benzin ve motorin fiyatlarında yaşanan rekor artışların yerini sert indirim beklentisi alırken, akaryakıt sektörü kaynakları motorinin litre fiyatında hafta boyunca 5 liranın üzerinde indirime gidilmesini bekliyor.

İran parlamentosu, kapatma kararını onaylamıştı: Hürmüz Boğazı’nın önemi nedir; kapatılması ekonomik olarak en çok hangi ülkeleri etkileyecek?

İran parlamentosu, kapatma kararını onaylamıştı: Hürmüz Boğazı’nın önemi nedir; kapatılması ekonomik olarak en çok hangi ülkeleri etkileyecek?

‘Sarı sayfa’ krizi: Yüksek ilan ücretleri kiralara yansıyor

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki sorunlar sürerken, şimdi de emlak danışmanları artan ilan ücretlerine tepki göstermeye başladı. Emlak danışmanları, 2020 yılında 200 ilan için yaklaşık 4.500 TL öderken, bugün aynı sayıdaki ilan için ücretin 100 bin …

“Zirai don” tarımı vurdu: Kirazdaki rekolte kaybı vişnede de bekleniyor

“Zirai don” tarımı vurdu: Kirazdaki rekolte kaybı vişnede de bekleniyor

Rüzgar ve güneş enerjisinin kurulu güçteki payı arttı

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü mayıs itibarıyla 72 bin 492 megavata yükselirken, rüzgar ve güneş enerjisinin elektrik kurulu gücündeki payı yüzde 30,2’ye ulaştı.