Denizi olmayan ilden 53 ülkeye balık ihracı






Fırat Nehri Üzerinde Balık Üretimi ve İhracatı Artıyor

Fırat Nehri Üzerinde Balık Üretimi ve İhracatı Artıyor

Fırat Nehri, Diyarbakır, Malatya, Elazığ, Adıyaman ve Şanlıurfa arasında doğal bir sınır oluştururken, Türkiye ekonomisine katkıda bulunan birçok baraj gölüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu baraj gölleri üzerinde kurulan tesislerde üretilen balıklar, pek çok ülkeye ihraç edilmektedir.

Diyarbakır’da Türk Somonu Üretimi Başladı

Çüngüş ilçesinde bulunan Atatürk Barajı havzasında faaliyet gösteren bir balık üretim tesisi, Türk somonu üretimine başladı. Ülke genelinde Türk somonu ve alabalık üretimi yapan firma, bölgede 20 modern kafes kurarak üretime geçti.

Çüngüş’teki kafeslere getirilen 300 gram ağırlığındaki balıklar, Atatürk Baraj Gölü’nde büyümeye devam ediyor. Balıklar, 3 kilograma ulaştıktan sonra Elazığ’ın Keban ilçesindeki işleme tesislerinde fileto haline getirilerek 53 farklı ülkeye ihraç edilecek.

Firmanın Diyarbakır Müdürü Volkan Yıldızhan, yapılan yatırımın bölge için büyük bir önem taşıdığını belirtirken, üretim kapasitesinin zamanla artırılacağını ve istihdam sağlanacağını vurguladı.

Fırat Nehri, Balık Üretimine Olanak Sağlıyor

Fırat Nehri üzerinde bulunan Keban Barajı, Karakaya Barajı, Atatürk Barajı, Birecik ve Karkamış Barajı gibi birçok barajda balık üretimi yapılmaktadır. Firma, her barajın havzasında üretim kafesleri bulundurarak ihracatını sürdürmektedir.

Çalışanlardan Bayram Erikçi, tesis sayesinde iş bulduğunu ve artık il dışına çalışmaya gitmek zorunda kalmadığını dile getirirken, Fırat Nehri kıyısındaki bir restoran işleten Mehmet Buğdaycı da tesisin bölgeye iş imkanı sağladığını belirtti.


Related Posts

Enflasyon beklentilerin altında kaldı: Malezya’da keyifler yerinde

Mayıs 2025 verilerine göre Malezya’da yıllık enflasyon oranı yüzde 1,2 olarak gerçekleşti. Bu oran, piyasa beklentisi olan yüzde 1,4’ün altında kalırken, Şubat 2021’den bu yana görülen en düşük seviye oldu. Tüketici fiyatlarındaki bu olumlu gelişmede …

Akaryakıta dev indirim geliyor

Güne 78 dolarla başlayan Brent petrol, İran’ın ABD’ye yönelik ‘ölçülü’ yanıtının ardından 70 dolara kadar geriledi. Son bir haftada benzin ve motorin fiyatlarında yaşanan rekor artışların yerini sert indirim beklentisi alırken, akaryakıt sektörü kaynakları motorinin litre fiyatında hafta boyunca 5 liranın üzerinde indirime gidilmesini bekliyor.

İran parlamentosu, kapatma kararını onaylamıştı: Hürmüz Boğazı’nın önemi nedir; kapatılması ekonomik olarak en çok hangi ülkeleri etkileyecek?

İran parlamentosu, kapatma kararını onaylamıştı: Hürmüz Boğazı’nın önemi nedir; kapatılması ekonomik olarak en çok hangi ülkeleri etkileyecek?

‘Sarı sayfa’ krizi: Yüksek ilan ücretleri kiralara yansıyor

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki sorunlar sürerken, şimdi de emlak danışmanları artan ilan ücretlerine tepki göstermeye başladı. Emlak danışmanları, 2020 yılında 200 ilan için yaklaşık 4.500 TL öderken, bugün aynı sayıdaki ilan için ücretin 100 bin …

“Zirai don” tarımı vurdu: Kirazdaki rekolte kaybı vişnede de bekleniyor

“Zirai don” tarımı vurdu: Kirazdaki rekolte kaybı vişnede de bekleniyor

Rüzgar ve güneş enerjisinin kurulu güçteki payı arttı

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü mayıs itibarıyla 72 bin 492 megavata yükselirken, rüzgar ve güneş enerjisinin elektrik kurulu gücündeki payı yüzde 30,2’ye ulaştı.