Parmak İzlerinin Oluşumu ve Benzersizliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Parmak izleriyle ilgili bilinen en önemli husus, onların benzersiz olmalarıdır. Aslında DNA’dan bile daha farklıdırlar.
Ayrıca adli vakalarda veri toplamak için önemli bir kaynak olduklarını da belirtmek gerekir. Şimdi gelin, bu eşsiz şekillerin nasıl meydana geldiğine bir göz atalım.
Parmak izlerimizde belirli desenler oluşmaktadır.
Parmağın bir noktasından başlayıp etrafında dönerek veya yukarı doğru kıvrılan döngü şekillerinden bazıları baş parmağa doğru eğikken bazıları ise küçük parmağa doğru eğiktir.
Bunun yanı sıra dairesel ve spiral desenler, yukarı ve aşağı doğru eğimli kemerimsi şekiller gibi farklı özellikler bulunmaktadır.
Bilim insanları, insanları ayırt etmek için parmak izi desenlerindeki çizgilerin düzenine, şekline, boyutuna ve sayısına odaklanmaktadır. Ayrıca çıplak gözle görülemeyen “minutiae” adı verilen küçük özellikleri de incelemektedirler.
Parmak izleri nasıl oluşur?
Parmak izlerinin oluşumu, henüz anne karnında başlar. Bebeğin minik parmakları, anne karnında gelişirken (genellikle 12. haftadan sonra) üzerlerine uygulanan her baskı, bu izleri oluşturur.
Anne karnındaki sürtünmeyi etkileyebilecek çeşitli faktörler (amniyotik sıvı yoğunluğu, fetüsün boyutu, pozisyonu ve hareketi) bebeğin parmak izini şekillendirebilir. 19. haftaya kadar oluşan parmak izi modeli, büyüdükçe sabit kalır.
İlginizi Çekebilir: