Fındık üreticisine ‘küllenme’ uyarısı

Samsun’da Fındık Alanlarında Külleme Hastalığı ile Mücadele Devam Ediyor

Samsun’da fındık alanlarında Külleme hastalığı, iklim değişikliklerinin de etkisiyle, yaygın olarak görülüyor. Mücadele edilmediğinde verim ve kalite kayıpları meydana gelebiliyor. Üreticilerin, fındık bahçelerini sık aralıklarla kontrol etmeleri ve hastalık görülen bahçelerde gerekli önlemleri alarak, zamanında ve tekniğine uygun şekilde mücadele yapmaları ise kayıpları azaltıyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, fındık bitkisinin önemli hastalıklarından biri olan külleme hastalığının belirtilerini şu şekilde açıkladı: Hastalık rüzgârla taşınarak bitkiden bitkiye yayılır, yaprağın üst kısımlarında renk açılmaları ve sarımsı lekeler halinde görülür. Yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar. Hastalığa yakalanan genç sürgünlerde ve yapraklarda ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü oluşur, renkte matlaşma ve kahverengileşme meydana gelir. Erken dönemde hastalığa yakalanan çotanaklarda kurumalar gözlenir.

Sağlam, “Hastalık belirtileri görüldüğünde kimyasal mücadeleye hemen başlanmalı. Bahçede hastalık görüldüyse belirtiler ortaya çıkmadan ilaçlama yapılmalı. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ikinci ve diğer ilaçlamalara hasada kadar devam edilir. İlaçlama esnasında ruhsatlı bitki koruma ürünleri kullanılmalı, ilaç etiketlerine dikkat edilmeli ve tüm bitki yüzeyi kaplanacak şekilde uygulama yapılmalıdır” dedi.

Sağlam, üreticilere yönelik eğitim ve yayım çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirterek, fındık bahçelerini kısa aralıklarla kontrol etme, hastalık belirtileri görülür görülmez mücadeleye başlama ve il/ilçe müdürlüklerinden destek alma tavsiyesinde bulundu. Ayrıca, üreticilerin fındıkta külleme hastalığına karşı koruyucu önlemleri alarak zamanında mücadele etmelerini önemle vurguladı.

Related Posts

Elektronik zincirlere rekabet soruşturması

Teknosa’nın da dahil olduğu tüketici elektroniği sektöründe faaliyet gösteren firmalar hakkında, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla soruşturma başlatıldı.

İşte sefaletin tablosu! Açlık sınırı asgari ücretin neredeyse iki katına çıktı

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’nun yaptığı Nisan ayı araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 26 bin 178 liraya, yoksulluk sınırı 79 bin 413 liraya yükseldi. Bu oran ise asgari ücretin neredeyse iki katı oldu

Talep patlaması yaşandı, yetişemiyorlar: 24 yeni fabrika açılacak

Yapay zeka sektöründe hızla artan çip talebine yanıt vermek isteyen TSMC adlı şirket, dünya genelinde 24 yeni fabrika kurmaya hazırlanıyor.

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Bakan Kacır: Turizm gelirlerinde 61,1 milyar dolarla yeni bir rekora imza attık

Kars’ta yapımı tamamlanan ‘Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi’nin açılışını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Geçtiğimiz yıl ülkemize gelen ziyaretçi sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 9,8 artışla 62,3 milyona ulaştı. Turizm gelirlerinde de 61,1 milyar dolarla yeni bir rekora daha imza attık. Ülkemiz turizminin sürdürülebilir büyümesini sağlamak, yeni destinasyonlar oluşturarak cazibe merkezlerini artırmak temel hedeflerimiz arasında bulunuyor” dedi.

Piyasalarda gün ortası 24 Nisan 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,27 değer kazanarak 9.336,89 puana çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir