İşte sefaletin tablosu! Açlık sınırı asgari ücretin neredeyse iki katına çıktı

Türkiye’de Açlık ve Yoksulluk Sınırı Verilerine Göre Ekonomik Durum

Türkiye’de hala milyonlarca vatandaş, asgari ücretle geçim mücadelesi veriyor. Açlık ve yoksulluk sınırı araştırmaları, bu ekonomik zorlukların boyutlarını gözler önüne seriyor.

Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı KAMU-AR’ın yaptığı araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir yaşam sürmesi için gereken harcamalar enflasyon nedeniyle ciddi şekilde arttı. Açlık sınırı Nisan ayında önceki aya göre 452 lira artarak 26.178 liraya yükseldi. Yoksulluk sınırı ise 1.182 lira artarak 79.413 liraya ulaştı.

Gıda, barınma ve ulaştırma gibi temel ihtiyaç kalemlerinde keskin fiyat artışları yaşanırken son bir yılda açlık sınırında 6.288 lira, yoksulluk sınırında ise 21.208 liralık bir artış gerçekleşti.

Asgari Ücrete Açlık Sınırı Yeterince Yetmiyor

2025 yılı için belirlenen asgari ücret, Nisan verilerine göre açlık sınırının altında kaldı. Ailede iki kişinin asgari ücretle çalıştığı durumda bile toplam gelir yoksulluk sınırına ulaşamıyor. Aynı şekilde en düşük emekli aylığı da dört kişilik bir ailenin sadece 16 günlük gıda ihtiyacını karşılayabiliyor.

Gıda ve Gıda Dışı Harcamalar Artış Gösterdi

Market verilerine dayanarak yapılan araştırma, gıda ve diğer harcama kalemlerindeki artışı gözler önüne seriyor. Et, balık ve yumurta için aylık harcama tutarı 7.920 lira, süt ve süt ürünleri için 5.297 lira, sebze ve meyve için ise 6.244 lira olarak belirlendi. Ekmek, un ve makarna gibi temel ürünler için gereken aylık harcama ise 2.172 lira olarak hesaplandı.

Barınma giderleri ortalama 14.765 liraya yükselirken, ulaştırma için 14.575 lira, ev eşyaları için ise 6.497 lira harcanıyor. Sağlık, haberleşme, eğitim ve diğer harcama kalemlerinde de artışlar yaşanıyor.

KAMU-AR tarafından yapılan hesaplamalara göre, bireylerin günlük kalori ihtiyacına göre açlık sınırı yetişkin bir erkek için 7.643 lira, yetişkin bir kadın için 6.000 lira, genç bir birey için 8.178 lira ve çocuklar için 4.357 lira olarak hesaplandı.

Yoksulluk Sınırındaki Artış Dikkat Çekiyor

Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yakışır bir yaşam sürmesi için gerekli harcama tutarı Nisan 2025 itibarıyla 79.413 liraya yükseldi. Yoksulluk sınırındaki artış bir yılda 21.208 lirayı bulurken son bir ayda 1.183 lira, yılbaşından bu yana ise 8.365 lira artarak yükseldi.

Related Posts

Talep patlaması yaşandı, yetişemiyorlar: 24 yeni fabrika açılacak

Yapay zeka sektöründe hızla artan çip talebine yanıt vermek isteyen TSMC adlı şirket, dünya genelinde 24 yeni fabrika kurmaya hazırlanıyor.

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Bakan Kacır: Turizm gelirlerinde 61,1 milyar dolarla yeni bir rekora imza attık

Kars’ta yapımı tamamlanan ‘Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi’nin açılışını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Geçtiğimiz yıl ülkemize gelen ziyaretçi sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 9,8 artışla 62,3 milyona ulaştı. Turizm gelirlerinde de 61,1 milyar dolarla yeni bir rekora daha imza attık. Ülkemiz turizminin sürdürülebilir büyümesini sağlamak, yeni destinasyonlar oluşturarak cazibe merkezlerini artırmak temel hedeflerimiz arasında bulunuyor” dedi.

Piyasalarda gün ortası 24 Nisan 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,27 değer kazanarak 9.336,89 puana çıktı.

Bakan Uraloğlu’ndan uçak biletlerinde tavan fiyat ve GSM firmalarıyla ilgili açıklama!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul depremi sonrası dün yaşanan iletişim sorunlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Deprem çantası ve çadırlarına saatler içinde zam yapıldı

İstanbul Silivri’de meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından e-ticaret platformlarında depremle ilgili ürünlere yoğun talep oluştu. Vatandaşlar tedbir amaçlı alışverişe yönelirken, bazı satıcıların fiyatları aniden yükseltmesi tepki çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir