Japonya Merkez Bankası Başkanından kritik uyarı: Asya piyasaları karışık

Asya Borsaları, Ekonomik Veriler ve BoJ Başkanı Ueda’nın Açıklamalarıyla Dalgalı

Asya borsaları, bölgede açıklanan ekonomik veriler ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda’nın söylemleriyle karmaşık bir seyir izliyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı korumacı ticaret politikalarının ekonomilere muhtemel etkilerine dair belirsizlikler küresel piyasalarda devam ediyor. Bu belirsizlikler içinde ABD’nin ticaret ortaklarıyla yapacağı tarife anlaşmaları yatırımcıların ilgisini çekerken, önümüzdeki ay gerçekleşecek ABD-Japonya ticaret görüşmeleri bekleniyor.

Bölgede bugün açıklanan veriler, siyasi gelişmeler ve BoJ Başkanı Kazuo Ueda’nın ifadeleri piyasaların seyrini etkilemeye devam ediyor.

BoJ Başkanı Ueda, düzenlediği bir konferansta yaptığı konuşmada, artan gıda fiyatlarının enflasyonu yüzde 2 hedefine yaklaştırabileceği riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Enflasyon beklentilerinin yüzde 1,5 ile yüzde 2 arasında seyrettiğini ve bu seviyenin son 30 yılın en yükseği olduğunu belirten Ueda, özellikle pirinç fiyatlarındaki artışa dikkat çekti.

Güney Kore’de, 3 Haziran’da gerçekleşecek olağanüstü seçimlerde görevden alınan Yoon Suk Yeol’un yerine yeni bir başkan seçilecek. Bölgesel anketlere göre, Lee Jae-myung, 6 aday arasında favori olarak öne çıkıyor.

Bugün açıklanan verilere göre, Çin’de nisan ayına ait sanayi karları yüzde 3 artarak güçlenmeye devam etti. Ocak-nisan döneminde ise sanayi karları yıllık bazda yüzde 1,4 yükseliş kaydetti.

Analistler, Çin hükümetinin son dönemde ekonomiyi desteklemek için izlediği teşvik politikalarının, ABD ve Çin arasındaki ticaret gerilimlerine karşın olumlu bir hava oluşturduğunu vurguladı.

NIKKEI ENDEKSİ YÜKSELDİ

Bu gelişmelerle birlikte Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 artarak 37.749 puana yükseldi. Güney Kore’de Kospi endeksi ise yüzde 0,3 düşüşle 2.637 puanda kapandı.

Şu sıralar Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 azalarak 3.340 puandan işlem görürken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 artışla 23.362 puanda bulunuyor.

Hindistan’da Sensex endeksi ise önceki kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 82.021 puanda seyrediyor.

Related Posts

Enflasyon beklentilerin altında kaldı: Malezya’da keyifler yerinde

Mayıs 2025 verilerine göre Malezya’da yıllık enflasyon oranı yüzde 1,2 olarak gerçekleşti. Bu oran, piyasa beklentisi olan yüzde 1,4’ün altında kalırken, Şubat 2021’den bu yana görülen en düşük seviye oldu. Tüketici fiyatlarındaki bu olumlu gelişmede …

Akaryakıta dev indirim geliyor

Güne 78 dolarla başlayan Brent petrol, İran’ın ABD’ye yönelik ‘ölçülü’ yanıtının ardından 70 dolara kadar geriledi. Son bir haftada benzin ve motorin fiyatlarında yaşanan rekor artışların yerini sert indirim beklentisi alırken, akaryakıt sektörü kaynakları motorinin litre fiyatında hafta boyunca 5 liranın üzerinde indirime gidilmesini bekliyor.

İran parlamentosu, kapatma kararını onaylamıştı: Hürmüz Boğazı’nın önemi nedir; kapatılması ekonomik olarak en çok hangi ülkeleri etkileyecek?

İran parlamentosu, kapatma kararını onaylamıştı: Hürmüz Boğazı’nın önemi nedir; kapatılması ekonomik olarak en çok hangi ülkeleri etkileyecek?

‘Sarı sayfa’ krizi: Yüksek ilan ücretleri kiralara yansıyor

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki sorunlar sürerken, şimdi de emlak danışmanları artan ilan ücretlerine tepki göstermeye başladı. Emlak danışmanları, 2020 yılında 200 ilan için yaklaşık 4.500 TL öderken, bugün aynı sayıdaki ilan için ücretin 100 bin …

“Zirai don” tarımı vurdu: Kirazdaki rekolte kaybı vişnede de bekleniyor

“Zirai don” tarımı vurdu: Kirazdaki rekolte kaybı vişnede de bekleniyor

Rüzgar ve güneş enerjisinin kurulu güçteki payı arttı

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü mayıs itibarıyla 72 bin 492 megavata yükselirken, rüzgar ve güneş enerjisinin elektrik kurulu gücündeki payı yüzde 30,2’ye ulaştı.