‘Sarı sayfa’ krizi: Yüksek ilan ücretleri kiralara yansıyor

Konut Sektöründe Danışmanlar İlan Ücretleri konusunda Endişeli

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki sorunlara bir yenisinin eklendiği konut sektöründe, emlak danışmanları artan ilan ücretlerine tepki gösteriyor. Geçtiğimiz yıllarda 200 ilan için 4.500 TL ödeyen danışmanlar, bugün aynı hizmet için 100 bin TL’ye kadar ödeme yapmak zorunda kalabiliyor. Bu durum karşısında seslerini yükselten danışmanlar, ticaret bakanlığı ve rekabet kurumuna yaklaşık 10.000 şikayet ilettiği belirtiliyor.

Danışmanlar, ilan ücretlerindeki artışın makul seviyelere çekilmesini talep ederken, 2023 yılında sektördeki en büyük ilan platformuna 40,1 milyon TL ceza uygulayan Rekabet Kurulu da bu konuda adımlar atmıştı.

İlanlar için Talep Edilen Ücretler Artık Uçuk Seviyede

Haber Global’ın aktardığına göre, yeni düzenlemelerle tekelleşmenin önüne geçilmesi ve vatandaşın daha adil ve ekonomik şartlarda ilan verebilmesi için adımlar atılıyor. ‘Sarı Sayfa’ olarak bilinen ilan siteleri, artık ilan başına 3.000 TL talep ederken, bu yüksek maliyetler ev sahipleri tarafından kiracılara yansıtılıyor. Bu da kiraların yükselmesine ve taraflar arasında mağduriyet yaşanmasına neden olabiliyor.

Emlak Danışmanlarından Fiyat Düşüşü Beklentisi

Tüm Emlak Danışmanları Birliği Başkanı Hakan Akçam, emlak danışmanlarının ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, ilan sitelerindeki fiyatların düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Binlerce şikayete rağmen Ticaret Bakanlığı’nın bu konuda sessiz kaldığını belirten Akçam, hızlı bir çözüm için yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi.

Akçam ayrıca, emlak danışmanlarının haklarının korunması için acil önlemler alınması gerektiğini de hatırlattı.

Şikayetler Yıllardır Devam Ediyor

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan da ilan sektöründeki durumu değerlendirerek, ticaret bakanlığı ile konuyu görüştüklerini ifade etti. Taylan, ilan sitelerinin keyfi fiyat artışlarına dikkat çekerek, ilan ücretlerinin belirli standartlara oturtulması gerektiğini savundu. Aksi halde, bu durumun vatandaşlar ve emlak danışmanlarını olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

Taylan, gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve bu durumun ilanlara yansıyan maliyetleri artırdığını dile getirerek, ilan sektöründe fiyat kontrolünün sağlanması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Elektrikte arızalara müdahale hızlandı

Geniş kapsamlı yapılan elektrik sektörü anket çalışmasına göre tüketicilerin genel memnuniyet oranı yüzde 73,6 düzeyine çıktı.

Kritik hafta: Altın için perşembe alarmı!

Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Ekol TV’de Oylum Talu’nun sunduğu programa konuk olarak, altın fiyatlarındaki son gelişmeleri değerlendirdi. Jeopolitik risklerin azalması, ABD-Çin ticaret geriliminin yumuşaması ve Fed’in faiz indirimine dair …

35 dereceye varan sıcakta ekmek parası!

Erzincan’da Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen mevsimlik tarım işçileri, 35 dereceye varan sıcaklara rağmen tarlada çalışarak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Erzincan merkeze bağlı köylerde, şeker pancarı tarlalarında çalışan mevsimlik tarım …

Merkez Bankası rezervleri 3.5 milyar dolar azaldı

Merkez Bankası’nın toplam rezervleri 20 Haziran haftasında düşüşe geçerek 3 milyar dolar azaldı.

İstanbul’daki havalimanlarında milyonluk yükseliş! 5 ayda 50 milyona yaklaştı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden derlenen bilgilere göre, İstanbul Havalimanı’nı 2025 yılının ilk 5 ayında 31 milyon 898 bin 425 yolcu kullandı. Bu yolculardan 6 milyon 386 bin 510’u iç, 25 milyon 511 …